Wettelijk Onderhoud

Regelmatig onderhoud van uw verwarmingsketel is wettelijk verplicht. Reken op loodgieter Bermax voor het onderhoud van uw gasketel, CV ketel en HR ketel. Met +25 jaar ervaring zorgen wij voor een complete service!

Wettelijk onderhoud verwarmingsketel (CV)

Sinds 8 december 2006 is een regelmatig nazicht of onderhoud van uw centrale verwarmingsketel (CV) bij wet verplicht. Dit wettelijk CV onderhoud bespaart u kosten. Niet enkel in uw portemonnee, want regelmatig laten schoonmaken verlengt het leven van uw gasketel of cv (hr) ketel! U geniet ook van een comfortabele warme woning, zonder gevaar voor uw gezondheid of veiligheid. Daarnaast levert u ook een positieve bijdrage aan uw leefomgeving en het milieu.

De Vlaamse wettelijke verplichtingen

De Vlaamse overheid voorziet een aantal wettelijke verplichtingen voor het CV onderhoud en het controleren van de verwarmingsinstallatie. Deze wettelijke verplichtingen zijn van kracht voor centrale verwarmingsketels met een vermogen vanaf 20 KW (In Vlaanderen heeft 95% van de CV-ketels een vermogen van meer dan 20 KW). Dit wettelijk centrale verwarming onderhoud en deze controle dienen als stimulans om de vervuiling en uitstoot van CO2 te reduceren, de energiefactuur te verlagen en de veiligheid te verhogen.

Meer info over de wettelijke verplichtingen inzake CV-ketel onderhoud en nazicht vindt u op https://www.vlaanderen.be.

Onderhoud verwarmingsketel: de procedure

De onderhoudsverplichtingen verschillen van ketel tot ketel. De belangrijkste criteria zijn het soort brandstof – denk gas, vloeibaar of vast – en het vermogen (kW) van de verwarmingsketel. Het vermogen van uw ketel vindt u op een zilveren plaatje aan de buitenkant. Kijk steeds naar het maximumvermogen.

CV ketel op vloeibare brandstof

Een cv ketel op vloeibare brandstof (stookolie) met een vermogen vanaf 20 kW moet jaarlijks verplicht onderhoud krijgen, uitgevoerd door een erkende technicus. Na het onderhoud krijgt u van de technicus een reinigingsattest en een verbrandingsattest, met daarop zijn naam en erkenningsnummer. Als huurder bezorgt u hiervan een kopie aan de eigenaar. Wettelijk bent u verplicht om minstens de laatste 2 attesten te bewaren.

Een onderhoud voor een cv ketel op stookolie met een maximumvermogen van minder dan 20 kW is niet bij wet verplicht, maar wordt wel ten zeerste aangeraden voor uw eigen veiligheid.

Gasketel

Een gasketel (aardgas, butaan, propaan) met een vermogen vanaf 20 kW moet verplicht om de 2 jaar onderhoud krijgen, door een erkend technicus. Ook van het onderhoud van uw gasketel krijgt u een reinigingsattest en een verbrandingsattest, met daarop de naam en erkenningsnummer van de technicus. Als huurder moet u een kopie hiervan aan de eigenaar bezorgen. Wettelijk bent u verplicht om minstens de laatste 2 attesten te bewaren.

Een onderhoud bij gasketels met een maximumvermogen is niet verplicht, maar ook hier kunnen wij dit alleen maar aanraden, voor de veiligheid van u of uw huurders.

Op de website van het Departement Omgeving vindt u de verbrandingswaarden waaraan uw gasketel moet doen.

Nota: Sinds 2018 is er bij gasketels geen onderscheid meer op basis van het bouwjaar.

CV ketel op vaste brandstof

Een CV ketel op vaste brandstof (hout, pellets of steenkool) moet jaarlijks verplicht onderhoud krijgen, dit door een geschoolde vakman. Bij deze verwarmingsketels wordt geen onderscheid gemaakt op basis van het vermogen (kW). Na zo’n onderhoud krijgt u van de technicus een reinigingsattest met daarop de naam en handtekening van de geschoolde vakman. Als huurder moet u van dit attest een kopie aan de eigenaar bezorgen. Wettelijk moet men minstens de laatste 2 attesten bewaren.

De voornaamste wettelijke verplichtingen zijn:

  • Een regelmatig onderhoud van uw centrale verwarmingsketel
  • Eénmalig volledig nazicht van de centrale verwarmingsinstallatie (verwarmingsaudit) ouder dan 15 jaar

Wie is bevoegd om dit onderhoud van mijn CV-installatie uit te voeren?

Voorwaarde is wel dat de uitgevoerde werkzaamheden aan de verwarmingsinstallatie door een erkende technicus gebeuren. Als erkende technicus voorziet Bermax u na het CV onderhoud en controle van een reinigings- en verbrandingsattest. Vraag vandaag nog naar onze centrale verwarming diensten en start vanaf morgen met een gezonde leefomgeving en bespaar op uw energiefactuur!

Verwarmingsaudit

De verwarmingsaudit houdt een grondig nazicht in van uw centrale verwarmingsinstallatie en is verplicht voor verwarmingsinstallaties ouder dan 15 jaar. Verder is deze verwarmingsaudit bedoeld om het rendement en de efficiëntie te verbeteren. De verwarmingsaudit van de CV-installatie dient plaats te vinden binnen een vooraf bepaalde vaste termijn van twee jaar na het verstrijken van de 15 jaar.

Wettelijk onderhoud van uw CV of HR ketel laten uitvoeren?
Reken op de expertise van Bermax!

Onderhoud cv/hr ketel

Uw cv of hr ketel regelmatig laten controleren door een vakman is sinds kort bij wet verplicht.